Trainers en coaches

Taken en verantwoordelijkheden

Sportbegeleiders

1. Trainers
Trainers hebben de volgende taken en verantwoordelijkheden
  • Voorbereiden en geven van trainingen volgens jeugdplan van Dash.
  • Volgen van trainerscursussen voor borging kwaliteit
  • Materiaal en ballen beheren, controleren en opruimen (trainingshokken locker)
  • Clubhuis en kleedkamers opgeruimd en afgesloten achterlaten.
  • Bijwonen van trainersavonden
  • In algemeen- en sportief gedrag het goede voorbeeld geven.
  • Regelmatig samen met de coaches de teamverrichtingen evalueren en de trainingen inrichten op besproken aandachtspunten. Dit kan zowel voor het hele team zijn als ook individueel.

Een trainer wordt geacht er alles aan te doen om zijn trainingen te kunnen verzorgen en indien het echt niet anders kan zijn/haar training aan een collega uit te besteden. Het declareren van de gegeven trainingen gebeurt één keer per afgesproken periode via de trainingscoördinator.

2. Coaches
Coaches hebben de volgende taken en verantwoordelijkheden

Buiten de wedstrijden om
  • Bereikbaarheidsgegevens spelers beheren: telefoon/email etc.
  • Spelers en ouders tijdig informeren over wijzigingen van wedstrijden, trainingsschema’s etc.
  • Rijders indelen voor uitwedstrijden. (Handig om ouders verantwoordelijk maken voor het vinden van een vervanger als ze niet kunnen rijden.)
  • Afspraak maken hoeveel tijd voor aanvang van een thuiswedstrijd de spelers aanwezig moeten zijn (30 minuten?).
  • Het digitale wedstrijdformulier beheren.
  • Afgelaste wedstrijden doorgeven aan de wedstrijdsecretaris.

Vlak voor, tijdens en na de wedstrijden
  • Het digitale wedstrijdformulier voor de wedstrijd invullen, het liefst op vrijdag voor het speelweekend.
  • Digitale wedstrijdformulier na de wedstrijd op de juiste manier verwerken
    • Veldwedstrijden
      Nadat de scheidsrechters de uitslag en eventuele kaarten hebben ingevoerd dit controleren en goedkeuren. Eventuele opmerkingen gelijk meenemen in de verwerking.
    • Zaalwedstrijden
      Controleren dat de stand op het zaalformulier klopt ( staan alle wedstrijden er op). Zorgen dat het zaalwedstrijdformulier volledig ingevuld is.
  • Scheidsrechters en coach van de tegenstander begroeten en na wedstrijd bedanken.
  • Gedrag van spelers naar elkaar, scheidsrechters en tegenstanders sturen.
    (Aarzel nooit om een speler te wisselen bij wangedrag of geweld!)
  • Keepersmaterialen beheren. Nooit gooien met de helm en zorg dat alles weer mee naar huis komt (Een volledige keepersuitrusting kost meer dan EUR 1.000,00)
  • Zorgen dat er niets in de kantine en/of kleedkamers achterblijft. Indien nodig team instrueren te helpen bij het vegen van de kantine.
  • Eventuele kostbaarheden beheren. Het advies is om tijdens wedstrijden, spelers zo weinig mogelijk sieraden te laten dragen. Dit kan gevaar opleveren voor zowel de spelers zelf als ook de tegenstanders.
  • Op regelmatige basis de teamprestaties en individuele aandachtspunten met de trainer bespreken.

Let op. Coaches kunnen  niet op eigen houtje wedstrijden verzetten. Dit moet altijd via en in overleg met de wedstrijdsecretaris.