Bloedhygiëne

Bloed kan een transportbron zijn voor allerlei infectieziekten zoals AIDS, Hepatitis B, etc. Goede bloedhygiëne is daarom zeer belangrijk. Ook bij hockey bestaat er een reële kans op besmettingsgevaar bij (het verzorgen van) wonden.

Besmettingsgevaar is te voorkomen door:
  • Voor het sporten wondjes steriel af te plakken met waterafstotende pleisters;
  • Bloedcontact te vermijden;
  • Gebruikt materiaal (gaasjes, handschoenen, etc.) direct weg te gooien in een daarvoor bestemd emmertje of bakje;
  • Voor en na het verzorgen van wonden de handen te wassen met desinfecterende zeep;
  • Bij het verzorgen van uitwendige wonden handschoenen gebruiken;
  • IJspakkingen te gebruiken in plaats van een waterzak of spons;
  • Een waterspons niet te gebruiken voor bloedende wonden;
  • Te zorgen dat er altijd een "bloedshirt” aanwezig is (een bloedshirt is een schoon shirt dat een hockeyer kan aantrekken als zijn eigen shirt bloedvlekken bevat);
  • Een sporter met een niet te stelpen wond (tijdelijk) uit te sluiten van deelname;
  • Spelers voor injecties te verwijzen naar een arts.

Belangrijk!
Indien tijdens een wedstrijd een hockeyer een wond heeft opgelopen krijgt deze de tijd om de wond afdoende af te dekken en om het lichaam en de kleding bloedvrij te maken. Dan mag een andere speler (tijdelijk) de plaats van het slachtoffer in nemen.

BELANGRIJK!

EHBSO - Eerste hulp bij sport ongevallen MHC Dash versie 2014
Gebruik ook uw gezonde verstand