Koelen, wat lijkt de meest elegante methode?

Als het lijf een kneuzing of verstuiking ondergaat, kan er een bloeduitstorting (blauwe plek, hematoom) of een andere vochtophoping (bijvoorbeeld vocht in de knie) ontstaan. Dit gaat gepaard met zwelling en daardoor meer pijn en/of minder beweeglijkheid van het aangedane gewricht. Ongeveer 15 minuten op een juiste manier koelen kan een gunstig effect op de zwelling en/of de pijn geven.

Welke temperatuur is voor koelen optimaal?
Je wilt het letsel immers niet bevriezen maar ook niet te weinig koelen.

Het coldpack of koelelement uit de vriezer is hiervoor minder geschikt.
Of het is te koud ( bijvoorbeeld zonder doek ertussen), of niet koud genoeg, door diezelfde doek. En het bedekt de zere plek misschien niet aanliggend.
Een koelspray uit een spuitbus heeft dezelfde nadelen, de huid kan lokaal bevriezen en de diepte van het koelen is marginaal en de spray is gevaarlijk als het in de ogen komt.
Zacht stromend leidingwater is ongeveer 7 graden Celcius en dat is koud genoeg maar lastig uit te voeren ( wasbak etc).

De beste oplossing is waarschijnlijk een koelzak (stof of rubber) gevuld met koel water en ijsklontjes. Deze neemt een temperatuur van ongeveer 4 graden Celcius aan en is soepel genoeg om het letsel mooi te egaal te koelen. De koelzak kan met ijsklontjes bijgevuld worden als de inhoud volledig gesmolten is. Bij MHC Dash liggen de zakken in het kleine koelkastje achter de bar en de ijsklontjes in de vriezer in de bijkeuken.

Belangrijk! Zo mogelijk eerst naar het clubhuis

Het verdient aanbeveling een letsel vrij snel te gaan koelen. Maar ook het aangedane lichaamsdeel zo mogelijk omhoog te houden, beperkt de zwelling. Dit kan het beste in het clubhuis ( beschut, warm en minder onrust en beter toezicht). Ondersteun of til de geblesseerde zo mogelijk naar het clubhuis en start daar het koelen.

KOELEN

Ondersteun of til naar het clubhuis
Haal de gekoelde koelzak uit het koelkastje
Vul de zak bij met ijsklontje uit de vriezer