Teambegeleiding Jeugd

Coachen van een jeugdteam

Hoe word ik coach?
U kunt zich aanmelden als coach bij de jeugdcoördinator. De coördinator kijkt dan of het daadwerkelijk mogelijk is om het gewenste team te coachen. Dit kan via de e-mail.

Wat zijn de taken van een coach?
Een coach zorgt voor de leden van zijn team en is aanspreekpunt voor de ouders. Hij/zij begeleidt de teamspelers voor, tijdens en na de wedstrijd. De coach bepaalt de opstelling, de wissels. De coach legt uit, stimuleert en motiveert de spelers. Hij/zij observeert de spelers, de prestaties individueel en als groep. Tevens houdt de coach het groepsproces en de dynamiek in de gaten. Organiseert eventueel teamuitjes en zorgt voor een gezellige sfeer. Wij stellen een duo-coach zeer op prijs.

Wie zorgt voor continuïteit en coördinatie binnen een hockeyteam?
De coach is verantwoordelijk voor de continuïteit en coördinatie binnen het hockeyteam. Als er iets is met een van de teamleden kunnen ze bij hem of haar terecht. De coach verzorgt de opstelling, communiceert met de kinderen in het veld. Buiten het veld communiceert hij/zij zowel met teamleden als met ouders. De coach zorgt voor een heldere, herkenbare en vooral voor een rechtvaardige begeleiding. Hij/zij zorgt met de spelers en de ouders voor een goede teamgeest, sportiviteit, inzet, en is betrokken bij de club.

Welke ondersteuning ondervindt een coach?
Bij de start van het seizoen wordt er een TC-coach overleg gehouden in het clubgebouw. In dit overleg worden allerlei zaken besproken. Er wordt ook ruimte geboden om onderlinge ervaringen en kennis uit te wisselen. Tevens wordt in het begin van het seizoen de zgn. coachbijdehandje uitgereikt. Dit TC-coach overleg wordt 3x per jaar gehouden.
De jeugdcoördinator is het aanspreekpunt voor de jeugdcoaches. Hij/zij begeleidt de coach gedurende het seizoen en houdt de coaches op de hoogte van ontwikkelingen binnen de club en vanuit de bond.